Thursday, January 27, 2011

Westburn Bike Park

Kesempatan meluangkan masa bersama ahli keluarga tersayang bukan sekadar menjadi peluang bersantai, tapi paling penting, merapatkan silaturahim yang mungkin terbatas akibat kekangan kerja dan tanggungjawab lain. Justeru, bila sahaja ada peluang aku lebih suka membawa Adel ke taman permainan. Ini penting, kerana selain mengelakkan kebosanan, ia juga menjadi syarat waktu santai dapat dimanfaatkan sepenuhnya. Taman permainan dan aktiviti luar sememangnya suatu perkara yang menyeronokkan serta boleh dikatakan sebagai aktiviti bersenam tidak formal buat Adel.

Terletak berhampiran Westburn Terrace, Burnside aku memilih untuk membawa Adel ke Westburn Bike Park yang cukup popular dengan sistem Mini Road yang dikhususkan bagi kanak-kanak. Taman ini lengkap dengan roundabouts, railroad crossing, pedestrian crossings, one way bridges, Give Way, STOP signs dsb. Taman Permainan ini turut menawarkan pelbagai kemudahan menarik bagi memastikan aktiviti santai anda menyeronokkan seperti tandas awam, drinking fountain, playground equipment, tempat duduk dan pepohon yang merendang bagi memayungi dari keterikan panas mentari.

Nikmatilah gambar yang dirakamkan sebagai koleksi pengalaman santai kami di sini...

 AdelAdvice 01: Cycling can improve your mood and raise self-esteem.

  AdelAdvice 02: Cycling is good for your heart and health.

  AdelAdvice 03: Cycling can help to maintain strength and coordination.

  AdelAdvice 04: Cycling improves fitness.

  AdelAdvice 05: Cycling boost your confidence.

AdelAdvice 06: Cyclists breathe in less fumes than car drivers.

  AdelAdvice07: Helmets can reduce the number and severity of head injuries in cyclists.

 AdelAdvice08: Cycling makes you a new friend.

AdelAdvice 09: Or you can experience the thrill of racing a scooter.

Bye for now... :)

Magis Sumner Beach, Christchurch


Berjalan di persisiran pantai Sumner sambil menikmati hembusan bayu laut sebagai mukadimah pada petang yang damai sekali. Cuaca langit membiru dengan pasir halus bersih menggambarkan pantai ini cukup terpelihara daripada sebarang pencemaran. Alunan ombak begitu mengasyikan sekali.
 
Aku yang pertama kali berkunjung ke pantai ini mengambil kesempatan merakam gambar kerana teruja dengan pantainya yang bersih meletakkan pantai ini di kelasnya tersendiri. Panorama menarik menghadap Lautan Pasifik dan Teluk Pegasus mencetuskan persekitaran serba mendamaikan. Pantai Sumner sememangnya mempunyai keunikannya yang tersendiri.

Sambil menikmati makanan tengahari dengan hidangan yang dimasak dari rumah mataku melilau jauh ke pesisir pantai melihat kanak-kanak bermain air sambil ditemani ahli keluarga. Untuk seketika aku sampai terleka kerana terkesima dengan keindahan panorama di tepian pantai. Apatah lagi dengan pasir yang memutih dan air yang cukup jernih. Semuanya ini bagaikan mimpi sedangkan realitinya begitulah hebatnya keajaiban ciptaan Illahi. 

Pandanganku tiba-tiba bertembung dengan seorang penduduk tempatan yang tersenyum mesra sambil melintas di hadapanku. Dia kelihatan penuh komited mengutip beberapa sisa sampah yang terdapat di celah-celah batu di gigian pantai. Seorang penduduk tempatan yang kelihatan sudah berusia, masih cergas berjalan mengunjungi pantai. Bukan pihak Majlis Perbandaran, hanyalah penduduk biasa yang sayangkan keindahan. Terdetik di hatiku yang pengalaman ini tidak akan dapat dirasai di pantai yang terletak di Semenanjung Malaysia. Bukanlah niatku untuk prejudis namun itulah hakikatnya. Tahap kesedaran dan komitmen penduduk tempatan di New Zealand amat tinggi kerana mereka menganggap isu alam sekitar penting. Lantaran itu, keindahan dan kebersihan pantai Sumner ternyata berbeza sekali dengan pantai-pantai lain yang pernah aku kunjungi. 

Tambah mengujakan, kebiruan air laut Pasifik bagaikan memanggil aku untuk bersamanya. Aktiviti bermain ombak di tepian pantai bersama suami, Adel dan Adam ternyata menyeronokkan. Siapa sangka aku telahpun mencecahkan kaki di paras buku lali di sebahagian lautan terbesar iaitu lautan Pasifik.

Kami turut berjalan di sepanjang tepian pantai sambil memerhatikan kumpulan burung camar berterbangan dan berlegar di satu kawasan. Tenang dan mendamaikan.

Tanpa disedari cuaca petang mula beransur gelap. Puas menjamu keindahan pantai, kami pulang dengan seribu senyuman!

Nyata keseronokan mengunjungi pantai ini tidak dapat dizahirkan dengan kata-kata. Hanya pengalaman mampu mentafsirkannya sebagai 'syurga dunia' bagi mereka yang inginkan ketenangan.

Pantai Sumner, nantikanlah kedatangan ku sekali lagi...