Tuesday, December 7, 2010

Christchurch Gondola


Seringkali aku teruja untuk bercerita tentang pengalaman berada di Negara Awan Putih Yang Memanjang. Bak kata peribahasa "Jauh perjalanan, luas pengalaman." Semoga catatan pengembaraan kali ini membawa inspirasi dan motivasi bagi semua yang membacanya.


"Pengembaraan di Bumi Aotearoa" membawa diriku dan keluarga ke destinasi menarik untuk dikunjungi dan merasai sendiri keseronokan menaiki kereta kabel iaitu Christchurch Gondola. Lazimnya, lokasi ini menjadi tumpuan dan tarikan pengunjung serta penduduk setempat untuk keluar beristirehat bersama keluarga terutama pada hujung minggu.

Christchurch Gondola... Dengan jangkauan pemandangan sehingga 360 darjah ke seluruh penjuru bandar Christchurch, menghala ke Teluk Pegasus dan hamparan biru Lautan Pasifik menuju ke Kaikoura; menyusuri kawasan Semenanjung, Tasik Ellesmere dan Pelabuhan Lyttleton, merentasi sempadan pertemuan antara Canterbury ke Banjaran Alps Selatan. Sungguh luas bumi tuhan ini dan amat mempesonakan. 


Terpaku aku sejenak bila berada di puncak pergunungan Cavendish dengan ketinggian 1500 kaki dari aras laut. Dari kejauhan kelihatan langit biru yang dihiasi arakan awan putih menutupi sebahagian gunung-ganang yang lebar dan memanjang. Begitu indah dan punyai misteri yang terpendam!   

Pelabuhan Lyttleton

Berada dalam kabin Gondola dengan muatan 4 tempat duduk bagi orang dewasa, membawaku dan suami serta anak-anak merentasi perjalanan sejauh 945 meter untuk menuju ke puncak. Perasaanku berbaur antara seronok dengan pemandangan yang menakjubkan, juga takut dan seram apabila sesekali Gondola bergoyang ditiup angin kencang. Hmmm... betapa mahal harga sebuah pengalaman itu. Pengalaman yang memberikan ilmu dan pengajaran berguna.

Tuntasnya, Christchurch masih lagi mempunyai khazanah alam semula jadi yang masih belum dinodai. Bersih dan dijaga rapi. Kesedihan mula terasa apabila terkenangkan tanahair... tempat tumpah darahku yang semakin merintih oleh kerakusan manusia memusnahkan hidupan flora dan fauna seiring perkembangan pesat pembangunan negara. Manusia yang seringkali alpa ekoran terlampau mengejar keuntungan... telinga semakin panas mendengar isu pembalakan haram yang tiada penghujungnya, perlombongan pasir yang tidak terkawal, pencerobohan tanah, penebangan hutan, pembuangan sisa industri dan toksik yang sekaligus mengganggu keseimbangan sesebuah ekosistem.

Sungguh malang bagi sesebuah negara dan rakyatnya... setiap kali ada isu yang ditimbulkan, acap kali itulah ianya dipolitikkan. Hatiku sering sahaja tidak tenang kerana mengetahui ianya tiada jalan penyelesaian.

Alhamdulillah, ketenangan kini lebih dirasai dan bermakna... dengan keindahan dan kesegaran alam sekitar, hembusan udara yang nyaman, kejernihan air sungai dan kehijauan bukit bukau, keriuhan kicauan unggas dan sang burung yang bertasbih memuji kebesaran Illahi. Nyata ianya menyegarkan jiwa dan fikiran. 

Dan perasaan itulah yang singgah di hatiku apabila melangkahkan kaki keluar dari Christchurch Gondola.