Saturday, October 23, 2010

Yeah! Saya sudah 5 bulan...


Catatan Bulan Ke-5 buat Mama...

Hari ini genap usiaku 5 bulan. Alhamdulillah, diri berasa beruntung kerana pada usiaku ini aku masih lagi memilih susu ibu sehingga kebutuhan nutrisinya dapat terpenuhi.

Terukir senyuman di bibirku melihat kelibat mama berada dekat denganku. Mama sering berkomunikasi denganku. Untuk tidak menghampakan mama aku sudah berupaya untuk menunjukkan ekspresiku yang tersendiri. Tertawa dan membuat berbagai suara dengan menggunakan lidah dan bibirku yang mungil. Mama begitu prihatin dengan keperluanku. Ternyata diriku sudah bisa mengeluarkan suara dan bunyi yang berbeda untuk memberitahu mama bahawa diriku sudah lapar, letih, atau sekadar ingin bermain-main. Jika aku ketawa, senyum, menangis, dan meragam mama akan segera memberi respons terhadapku. Berkaitan dengan perkembangan fizikal, pada tahap ini aku sangat menyukai untuk ditegakkan dalam posisi duduk. Untuk pertama kalinya, aku akan duduk dengan condong ke hadapan. Biasanya mama akan menyokong belakangku dengan bantal. Hmmm... nampaknya aku semakin bertambah kuat dan stabil dalam posisi duduk ini. Di bulan Ke-5 usiaku, gerakanku  semakin bervariasi. Otot leher dan otot tangan semakin menguat. Kini aku sudah pandai berputar dengan menggunakan tangan. Ketika diletakkan terlentang, aku akan menggunakan tangan untuk mendorong dan berguling membalikkan badanku. Bukan hanya berguling. Kini kaki kecilku pun semakin lincah menendang, menggeserkan kaki dan mendorong-dorongkan kakiku ke belakang. Seiring dengan lincahnya gerakan kakiku, otot leher dan punggungku pun menjadi lebih kuat. 
Di usia ini juga aku mulai tumbuh gigi. Gusiku sudah terlihat putih-putih dan banyak mengeluarkan air liur. Apabila mama terleka dengan cepat aku memasukkan kepalan tanganku ke dalam mulut. Aku sering menggosok-gosokkan gusiku dan menggigit tanganku. Aku juga sudah mulai tertarik melihat makanan. Sering aku memerhatikan makanan yang ada di piring mama, bahkan mencuba untuk meraihnya dan memasukkan ke dalam mulutku. Memasuki usia 5 bulan aku diberi makanan lembut. Buah Pear yang dipureekan; makanan pertamaku. Dengan lajunya aku memasukkan makanan dengan lidahku ke bahagian belakang mulut. Satu, dua, tiga suap dan aku sudah tersandar kekenyangan... Adam tidur dulu ya Mama...