Friday, October 8, 2010

A peek at the inside of tulips


Kasihan si Adam. Matanya yang bulat itu meraih simpatiku.

Hari ini bayi kecilku, Adam meragam lagi. Adam mula menunjukkan tanda-tanda tumbuh gigi. Usia Adam sudah menjangkau 4 bulan minggu yang kedua dengan berat 8.5 kg dan ketinggian 68 cm.  

Adam sudah pandai menggigit. Itu menunjukkan kelenjar liurnya menjadi aktif dan aku juga perlu menjadi kreatif. Adam suka gusinya digosok. Nasib baik ada kain bedung yang makcik Ju nya jahitkan dari Malaysia. Kain bedung itu jugalah yang dihisap dan menjadi rakan sepermainan.  

Adam menangis lagi.

Langsung tak boleh berenggang walaupun sekejap. Letihnya badan. Leher, bahu dan pergelangan tangan sudah berasa lenguh. Sengal-sengal mulai merayap di bahagian belakang dan pinggang.

Hari yang kurang produktif. Agenda hari ini terpaksa ku tangguhkan lagi. Mujur si Adel sudah pandai membawa diri. Leka dengan mainan LEGO barunya. Terima kasih, atuk! Adel dapat duit poket barulah dapat beli mainan LEGO ni. Adel cakap nak buat rumah 'atuk house'.

Dan Adam menangis lagi.

Lewat petang, suamiku pulang sambil memunggah barang-barang keperluan rumah keluar dari but kereta.

Kepulangannya ku sambut dengan senyuman. Dan senyumanku semakin melebar melihat barangan yang terakhir. Hilang sudah kepenatan seharian. Sengal dan lenguh sudah tidak terasa lagi.

And say, Yes !!! to Tulips. My Tulips.

Terima kasih, abang.