Thursday, November 25, 2010

Adam budak Plunket


[Adam 5 months old : Well Child Tamariki Ora Check 1st visit on November 22, 2010]


Progress :
Weight >>> 8.76kg
Length >>> 67 cm
Head   >>> 43.5 cm


Comment from Adam's Plunket Nurse, Anne-Marrie :
"Your 5 months old is very beautiful healthy baby... adjusting very well in New Zealand... continue breastfeeding your baby... Fantastic job!... We hope you and your family will enjoy your time here." .... 

Alhamdulillah, Adam sekarang dah jadi budak Plunket. Minggu lepas sempat bawa Adam untuk lawatan pertama berjumpa dengan Plunket Nurse di Avonhead/ Kendal Avenue. Kedatangan kami disambut dengan penuh mesra oleh Anne-Marrie yang bertugas pada hari itu. 


Kenapa perlu daftarkan Adam dekat Plunket?
Plunket menyediakan perkhidmatan pemeriksaan kesihatan percuma kepada semua kanak-kanak yang berada di New Zealand. Proses pendaftaran adalah amat mudah. Buat temujanji, datang ke klinik... dan terus masuk ke Plunket Room untuk sesi pemeriksaan dan perbincangan menyeluruh mengenai aspek perkembangan anak-anak. 


Kepada mereka yang mempunyai bayi kecil dan bercadang untuk menetap di New Zealand bolehlah layari laman web ini untuk informasi tentang Plunket http://www.plunket.org.nz


Senario seperti ini amat jarang diperolehi jika dibandingkan dengan Klinik Kesihatan di Malaysia. Ini berdasarkan pengalaman selepas mendapatkan rawatan atau perkhidmatan kesihatan di klinik kerajaan. Tempoh menunggu agak lama dan kadangkala sampai berjam-jam lamanya menanti giliran.


Sambil memandu kereta untuk pulang ke rumah, sejenak ku terfikirkan bahawa betapa beruntungnya kanak-kanak yang membesar di New Zealand ini. 


Alhamdulillah, Adam beruntung jadi budak Plunket!