Wednesday, October 27, 2010

The Groynes In The Spring

Ingin melarikan diri dari kesibukan di kota ? 


The Groynes, menggamit hati sesiapa sahaja yang mengunjunginya. Jika anda ingin menghirup udara segar, berehat untuk menenangkan fikiran, menikmati persekitaran yang hijau dan nyaman dan mendengar deruan air sungai yang mengalir di sekelilingnya, datanglah bertandang ke taman ini. Sambil mata menikmati keindahan alam semulajadi, telinga anda akan dijamu pelbagai bunyi unggas dan serangga, serta kicauan merdu bunyi sang burung yang berterbangan bebas di angkasa. Kelihatan anak-anak itik berenang-renang dengan riangnya di permukaan air sungai yang mengalir jernih. Sekiranya anda mendongak ke langit akan terlihat banyak debunga tumbuhan bermusim berterbangan di udara.Ku bersyukur padaMu Ya Allah dapat berada di sini!

Sempena sambutan cuti Hari Pekerja pada 25hb Oktober 2010 yang lalu, Malaysian Postgrads and Families telah mengambil kesempatan mengadakan satu aktiviti riadah bersama keluarga iaitu piknik dan barbeques di The Groynes, yang terletak 9 km di Utara Barat Christchurch. Pada keseluruhannya, aktiviti yang disertai lebih kurang 50 orang ahli serta ahli keluarga ini dijalankan secara ringkas dan sederhana, tetapi ia telah mencapai matlamat dimana setiap ahli dapat berkenalan dengan lebih dekat lagi antara satu sama lain. Di samping itu telah dapat mengeratkan hubungan silaturrahim sesama ahli serta keluarga. 


Seawal jam 11.15 pagi  aku dan suami telah berkumpul di perkarangan rumah Kak Shidrah untuk mengikuti konvoi bersama-sama keluarga Kak Shidrah, Kak Mas, Saba, dan Kak Rita. Konvoi mula bergerak pada jam 11.20 pagi menuju ke Groynes Park. Perjalanan hanya mengambil masa selama 20 minit. Konvoi tiba di persimpangan jalan masuk dan bergabung dengan beberapa lagi keluarga Malaysian Postgrads yang hadir pada hari tersebut.Alhamdulillah, walaupun agak ramai pengunjung pada hari tersebut  kami telah berjaya mendapatkan tapak yang luas untuk berpiknik yang bersebelahan dengan anak sungai. Acara pertama dimulakan dengan semua ahli bekerjasama mengemas barang-barang keperluan seperti makanan dan minuman. Seterusnya aktiviti yang amat ditunggu iaitu memasak BBQ ayam, angsa hitam, daging lembu, rusuk kambing serta sosej dan cendawan. Sementara menunggu BBQ kami menjamu selera dengan pelbagai hidangan potluck antaranya nasi beriyani, mee goreng, fish pie, salad sayuran, nasi daging kerutub, apam balik dan bermacam lagi juadah yang disediakan oleh rakan keluarga Postgrads. 

Jutaan terima kasih kepada Kak Rita dan keluarga yang mengelolakan aktiviti ini dan tidak lupa juga kepada semua ahli yang memberi sokongan serta kerjasama dari mula hingga akhir di sepanjang aktiviti ini dijalankan. Semoga aktiviti sebegini dapat meninggalkan kenangan yang manis bagi semua ahli. 

TAHNIAH DAN SYABAS kepada semua!

In the end... myself, hubby, Adel and Adam had a great time and a nice couple of hours at the Groynes.

 Adel get ready to launch the Iron Man.

Adam and fans.

Me, Adam and the green grass.

Me and My beloved husband.

And my masterpiece... Fish Pie fresh from the oven!