Wednesday, January 19, 2011

Pukauan & Keunikan Karya Ron Mueck


Anda mahu bersiar-siar di sekitar bandar dan pada masa sama, berhasrat mengunjungi pameran bertaraf antarabangsa yang julung kalinya diadakan di Christchurch Art Gallery!

Lalu apakah pilihan yang anda ada?


Apa kata, pengalaman itu anda simpulkan menerusi kunjungan ke pameran karya-karya Ron Mueck yang menghangati ruang pameran Te Puna O Waiwhetu Christchurch Art Gallery bermula 2 Oktober 2010 hingga 23 Januari 2011. Menurut sumber terkini The Press NZ, pameran Ron Mueck telah memecah rekod kunjungan dengan pencapaian melebihi  100,000 ribu pengunjung sejak ianya mula ditayangkan. Jumlah kutipan keuntungan pula telah dianggarkan sebanyak $700 000 ke $800 000. Meskipun sudah dicanang sebagai pameran antara yang terhebat, bagi diriku pengalaman menghabiskan masa hujung minggu di Christchurch Art Gallery mengajakku berfikir bahawa...

"Daya imaginasi mampu melangkaui sempadan realiti." 


Ikuti pengalaman pertama yang cukup berharga yang dinikmati oleh diriku, dan keluarga pada bulan November 2010 yang lepas... 

Adel di ruang legar utama menuju ke Art Gallery.

Sekiranya anda membawa kanak-kanak, bimbingan dan pengawasan oleh ibu bapa amatlah memainkan peranan utama sepanjang kunjungan ke galeri. Lebih menarik, rakaman digital turut dibenarkan tanpa menggunakan flash dan menjadikan lawatan anda amat bermakna. 

Please Note: The human body – naked and clothed, and from birth through to death – has been a favoured subject in art for centuries. Ron Mueck's sculptures are part of this tradition. Some of his figures are clothed, others are not.

Siapa yang tidak mengenali Ron Mueck? Tersohor dengan karya beliau yang diabadikan dalam setiap ukiran patung super hiper realis menggunakan pelbagai media. Hasil karya beliau mengungkapkan pelbagai ekspresi wajah yang memancarkan berbagai karakter imaginatif mengikut peredaran kitar kehidupan manusia; iaitu bermula sejak dilahirkan, pertengahan usia, dan saat manusia berdepan dengan penuaan.

Memang unik dan mengkagumkan! 


Ternyata percaturan kami sememangnya berbaloi kerana dengan harga tiket $15 seorang bagi dewasa, percuma bagi kanak-kanak bawah 5 tahun memberi tempoh masa yang panjang untuk kami melihat ke semua 13 panel pameran yang memuatkan karya antaranya Dead Dad, Mask II, Pregnant Woman, a Girl, Man in a Boat, Wild Man, Still Live, Woman with Sticks, In Bed, Two Women, dan juga Old Woman in BedRon Mueck memang telah diiktiraf di peringkat antarabangsa sebagai pembuat patung unik, yang meniru susuk tubuh badan manusia dengan kemahiran teknikal yang tinggi


Umumnya, karya beliau mendapat liputan meluas oleh kebanyakan media cetak dan media elektronik antarabangsa. Karya Ron Mueck bukan hanya memfokuskan kepada pengalaman universal manusia seperti kelahiran, kehidupan dan kematian semata. Karya beliau turut menzahirkan keadaan emosional manusia seperti keterasingan, ketakutan, ketenangan dan juga kelembutanKarya patung manusia yang dihasilkan oleh beliau sangat realistik dimana replika tersebut telah dihasilkan dengan gentian fiber, polyester resin, synthetic hair, synthetic polymer paint, dsb.


Tanpa perlu untuk mengulas dengan lebih terperinci lagi, berikut disertakan beberapa foto yang sempat aku dan suami rakamkan untuk tatapan kepada sesiapa yang berminat untuk mengenali Ron Mueck. Tuntasnya, karya beliau mampu membuat kami terpegun di samping beristighfar panjang... 

Ron Mueck Dead Dad


Karya pertama yang terbaring di lantai pameran adalah patung hiper realistik Ron Mueck Dead Dad. Replika tersebut berukuran 3 kaki panjang memaparkan konfrontasi pada saat ayah Ron Mueck berdepan dengan kematian dan kesakitan, dicampur dengan refleksi pada keadaan transendental kita. Keadaan ruang pameran yang gelap dan sunyi menambahkan lagi rasa seram yang bisa membuatkan bulu roma kita meremang.


Ron Mueck Mask II


Karya hiper realistik beliau yang kedua, yang juga menjadi kegemaran kudisebut Mask II ... adalah merupakan sebuah replika raksasa menyerupai wajah Ron Mueck. Sekilas pandang  mirip majah Bruce Campbell. Replika tersebut ternyata nampak hidup yang memaparkan ekspresi wajah ketika sedang  tidur dengan mata tertutup rapat yang mengungkapkan segalanya. Tanpa kata, tanpa suara Mask II berkata... "betapa lelahnya, betapa penatnya diriku hari ini"! Merenung patung Mask II membuatkan aku terfikir sejenak pada ketika melihat wajah insan yang tersayang pada saat sedang tidur. Saat itu yang tampak kelihatan adalah ekspresi wajah paling jujur dari air muka seseorang. 


Perhatikanlah wajah ayah, ibu, suami, dan anak-anak kita ketika sedang tidur!


"Seorang ayah yang kian uzur, saban waktu bekerja keras untuk kesejahteraan anak-anaknya."
"Seorang ibu yang selalu sakit dengan kulit tangan semakin kasar kerana menempuhi kehidupan penuh cabaran demi mendidik dan membesarkan anak-anaknya."
"Seorang suami yang bekerja keras mencari nafkah."
"Seorang anak yang menemani hari suka dan duka."


Cubalah menatap wajah mereka ketika sedang tidur dan rasakan sensasi yang timbul sesudahnya. 
 
Hmmm... sampai begitu sekali yang bermain di ruang fikiran apabila menatap Mask II. Mask II juga turut membuatkan diriku terasa begitu ingin menyentuhnya. Mujur terdapat sampel bahan di dinding pameran yang membenarkan para pengunjung merasai sendiri pengalaman menyentuh sampel bahan dan media dalam mereka bentuk wajah Mask II.


Di pertengahan ruang Borg Henry Gallery yang tersergam dengan begitu selesa dan mewah, anda akan berpeluang menyaksikan rakaman video yang menerangkan tentang proses yang berlaku ketika menghasilkan replika super hiper realistik patung-patung oleh Ron Mueck. Agak sulit membayangkan kesabaran yang diperlukan untuk membuat sesuatu dengan begitu terperinciSetiap rambut, urat saraf dan vena tampak jelas dan seperti hidup, bernafas... seperti dalam mimpi. Ini mungkin merupakan pameran terbaik yang pernah aku kunjungi. Namun begitu, ku beristighfar lagi... dan sesungguhnya sejauh mana kehebatan manusia... hanya Allah yang mampu memberi nyawa kepada sesuatu jasad. Segala-galanya di alam ini begitu sempurna dan teratur kerana Allah Maha Pencipta dan Dia telah meletakkan segala sesuatu pada tempatnya.


"Dia (Allah) yang menciptakan langit dan bumi. Bagaimanakah (mungkin) Dia mempunyai anak, padahal Dia tidak mempunyai isteri. Dia pula yang menciptakan tiap-tiap sesuatu, dan Dialah Yang Maha Mengetahui akan segala-galanya." 
(Surah Al-An'am: 101)


Karya keempat, Ron Mueck A Girl yang menjadi tarikan utama. 

Ron Mueck Sculpture, amat jelas kesan luka yang ditunjukkan.

Man in a boat

Wild man nampak agak tidak terurus.


In bed


Still live

Two Women


Two women and inter-frame oleh En. Husband

Surfing

Old Woman in Bed

In Bed

Berkali-kali ganda saiznya.

Saiz kecil bukan penghalang untuk bermesra, sempat lagi mengerling  ke arahku dan Adam.

Ha ha ha... pergerakan Adel telah dikawal ketat oleh pegawai pameran.

 
Catatan sebelum meninggalkan Art Gallery dengan 1001 kenangan untuk dikongsikan.